Een bijstandsuitkering na echtscheiding

bijstandsuitkering-echtscheiding

Heb je na een echtscheiding geen inkomen of een inkomen onder bijstandsniveau? Dan ben je misschien genoodzaakt een bijstandsuitkering aan te vragen. Maar waar moet je dan op letten?

Recht op bijstand

Uitgangspunt is dat je recht kunt hebben op een bijstandsuitkering na echtscheiding als je een inkomen onder bijstandsniveau hebt, niet recht hebt op een andere uitkering en niet te veel vermogen aanwezig is.

Als je bijstand aanvraagt, dien je ook aan te geven dat sprake is van een echtscheiding. Er zijn dan een aantal punten waar de gemeente op kan letten.

Alimentatie

De gemeente kan allereerst beoordelen of je recht hebt op partneralimentatie. Ben je samen overeen gekomen dat geen partneralimentatie wordt betaald, dan kan de gemeente nog steeds controleren of dat wel terecht was. Kort gezegd: heb je recht op partneralimentatie, dan ben je niet vrij om daar zomaar van af te zien als je bijstand gaat aanvragen. de gemeente gaat er van uit dat je eerst je ex-partner aanspreekt voor een bijdrage voordat je de gemeente daarvoor benadert.

Ben je van plan een bijstandsuitkering aan te vragen na je echtscheiding, dan is het altijd verstandig om eerst een alimentatieberekening op te laten stellen. Dan kun je aantonen dat je ex-partner bijvoorbeeld geen draagkracht heeft om alimentatie te betalen.

Heb je in een convenant alimentatie uitgesloten terwijl er eigenlijk wel alimentatie betaald had kunnen worden? Dan loop je het risico dat de gemeente de uitkering weigert of dat ze zelf een alimentatieberekening uitvoeren en het berekende bedrag in mindering brengen op de uitkering. Ook kunnen ze de volledige uitkering verstrekken en de berekende alimentatie verhalen op je ex-partner.

Boedelverdeling

Als je te veel vermogen bezit, dan heb je geen recht op een bijstandsuitkering na je echtscheiding.

Het is mogelijk dat er bij je echtscheiding wel vermogen (geld) was, maar dat dit vermogen is toebedeeld aan je ex-partner en dat jij ter compensatie bijvoorbeeld de inboedel hebt gekregen en een auto. Ook is het mogelijk dat je bij de scheiding hebt afgezien van een deel van de overwaarde van de woning, zodat je ex-partner de woning kon overnemen. In deze gevallen kan de gemeente je verwijten dat je dit hebt gedaan, en dat je meer vermogen had kunnen hebben. Ook dan bestaat het risico dat op die basis de uitkering wordt geweigerd.

Los het vooraf op

Denk je na de echtscheiding een bijstandsuitkering te moeten aanvragen? Bespreek dit tijdens de echtscheiding met je ex-partner en met je advocaat of mediator. Dan is het waarschijnlijk mogelijk toch een goede regeling te treffen zonder dat dit gevolgen heeft voor je recht op een bijstandsuitkering.

Meer informatie over het aanvragen van een bijstandsuitkering kun je hier vinden.

Heb je hulp nodig bij je echtscheiding? Neem gerust vrijblijvend contact op. Dat telefonisch, per e-mail of via de chat.