Verdeling van de zorg over de kinderen

zorgverdeling omgangsregeling kinderen

Hoe verdeel je de zorg over de kinderen bij een echtscheiding?

Bij een echtscheiding of verbreking van een relatie zijn ouders verplicht een ouderschapsplan op te stellen. In dit ouderschapsplan worden alle afspraken ten aanzien van minderjarige kinderen opgenomen. De zorgverdeling wordt dus in het ouderschapsplan vastgelegd.

Ben je het eens met elkaar? Dan heb je een grote mate van vrijheid om je eigen omgangsregeling (contactregeling) vast te stellen. Dit kan variëren van een een contactregeling van een weekend per twee weken tot een 50/50 verdeling. Een verdeling van de tijd waarbij iedere ouder de kinderen minimaal 40% van de tijd bij zich heeft, wordt wel een verblijfsco-ouderschap genoemd. Als je daarnaast ook een uitgebreide regeling hebt voor de verdeling van de kosten (bijvoorbeeld een gezamenlijke ‘kinderrekening’), dan wordt dat een volledig co-ouderschap genoemd. Het woord co-ouderschap heeft dus niet per se betrekking op het delen van de kosten van de kinderen, maar kan ook betrekking hebben op alleen het verblijf van de kinderen.

Bij een echtscheiding of verbreking van een relatie is het dus van belang dat de ouders met elkaar in overleg gaan en een ouderschapsplan opstellen. Let op dat een ouderschapsplan aan bepaalde wettelijke eisen dient te voldoen voordat deze wordt geaccepteerd door de Rechtbank. De inhoud van een ouderschapsplan wordt door de Rechtbank getoetst aan de eisen die de wetgever heeft gesteld.

Bij een gemeenschappelijke echtscheiding dient u het door u  samen ingevulde ouderschapsplan vooraf aan ons aan te leveren. Tijdens de bespreking neemt een van onze advocaten dan uw ouderschapsplan en convenant met u door. Het ouderschapsplan wordt met het verzoekschrift tot echtscheiding ingediend bij de Rechtbank. Uiteraard staan wij er voor in dat uw ouderschapsplan bij indiening aan de wettelijke eisen voldoet.

Heeft u vragen over de zorgverdeling van uw kinderen? Bel of mail ons, of start een chat.


Handige documenten:

 

Brochure Uit elkaar....en de kinderen dan?

Brochure
Uit elkaar….en de kinderen dan?