Verdeling van de zorg over de kinderen

zorgverdeling omgangsregeling kinderen

Hoe verdeel je de zorg over de kinderen bij een echtscheiding? Welke omgangsregeling of contactregeling spreek je met elkaar af?

Vastleggen in ouderschapsplan

Bij een echtscheiding of verbreking van een relatie ben je verplicht een ouderschapsplan op te stellen. In dit ouderschapsplan worden alle afspraken ten aanzien van jullie minderjarige kinderen opgenomen. De zorgverdeling leg je dus in het ouderschapsplan vast.

Welke verdeling?

Ben je het eens met elkaar? Dan heb je een grote mate van vrijheid om je eigen omgangsregeling (contactregeling) vast te stellen. Dit kan variëren van een een contactregeling van een weekend per twee weken tot een 50/50 verdeling. Een verdeling van de tijd waarbij iedere ouder de kinderen minimaal 40% van de tijd bij zich heeft, wordt wel een verblijfsco-ouderschap genoemd. Als je daarnaast ook een uitgebreide regeling hebt voor de verdeling van de kosten (bijvoorbeeld een gezamenlijke ‘kinderrekening’), dan wordt dat een volledig co-ouderschap genoemd. Het woord co-ouderschap heeft dus niet per se betrekking op het delen van de kosten van de kinderen, maar kan ook betrekking hebben op alleen het verblijf van de kinderen.

Bij een echtscheiding of verbreking van een relatie is het dus van belang dat de ouders met elkaar in overleg gaan en een ouderschapsplan opstellen. Let op dat een ouderschapsplan aan bepaalde wettelijke eisen dient te voldoen voordat deze wordt geaccepteerd door de Rechtbank. De inhoud van een ouderschapsplan wordt door de Rechtbank getoetst aan de eisen die de wetgever heeft gesteld.

Bij een gemeenschappelijke echtscheiding lever je het samen ingevulde ouderschapsplan vooraf aan ons aan. Tijdens de bespreking neemt een van onze advocaten dan het ouderschapsplan en convenant met jullie door. Het ouderschapsplan wordt met het verzoekschrift tot echtscheiding ingediend bij de Rechtbank. Uiteraard zorgen wij er voor dat jullie ouderschapsplan bij indiening aan alle wettelijke eisen voldoet.

Heb je vragen over de zorgverdeling van de kinderen? Bel of mail ons, of start een chat.


Handige documenten:

Brochure Uit elkaar....en de kinderen dan?

Brochure
Uit elkaar….en de kinderen dan?