Reizen met je kind na echtscheiding

Heb je een toestemmingsverklaring van de andere ouder nodig om met je kind naar het buitenland te reizen?

Reis je zonder de andere ouder met je kind(eren) naar het buitenland? Dan heb je toestemming nodig van de andere ouder als jullie samen het gezag hebben. Niet alleen na echtscheiding, maar ook als je bijvoorbeeld gehuwd bent.

Heb je eenhoofdig gezag, dan is toestemming niet nodig. Je dient dan bij vragen (van bijvoorbeeld de Marechaussee) wel aan te kunnen tonen dat je eenhoofdig gezag hebt. Dat kan bijvoorbeeld door het tonen van een uittreksel uit het gezagsregister, of een afschrift van de geboorteakte. Uit de geboorteakte moet dan wel blijken dat er bijvoorbeeld maar 1 ouder is.

Waarom is toestemming van belang? Reizen zonder toestemming kan een strafbaar feit opleveren: onttrekking aan het gezag of internationale kinderontvoering.

De Marechaussee controleert actief en zal bij een ouder die alleen reist met een minderjarig kind als snel vragen stellen, zeker wanneer het een jonger kind betreft. Ook in het buitenland wordt gecontroleerd, niet alleen op luchthavens. Ga je in de zomervakantie met de auto naar Frankrijk? Dan is het ook noodzakelijk toestemming te hebben.

Voor het verlenen van toestemming kun je onderstaand formulier gebruiken. Het ingevulde formulier met bijbehorende documenten neem je dan mee als je reist. Op zich is het formulier niet verplicht, maar voorkomt wel onnodige vertraging en het risico dat je bijvoorbeeld je vlucht mist.

Bij echtscheiding kun je eventueel in je ouderschapsplan al afspraken vastleggen over het reizen met de kinderen naar het buitenland.

Heb je vragen over de toestemming bij reizen? Bel of mail ons, of start een chat.

Hieronder tref je de toestemmingsverklaring aan. Een Nederlandstalige versie en een Engelse versie.

We adviseren je de Engelstalige versie te gebruiken (zodat het ook bruikbaar is voor autoriteiten in het buitenland bij controle).

toestemmingsverklaring-kind-reizen
consent-travel-abroad-child