scheiden van tafel en bed

scheiden van tafel en bed - scheiding van tafel en bed
Wat is het verschil tussen scheiden van tafel en bed en een echtscheiding?

Een scheiding van tafel en bed lijkt erg op een echtscheiding, maar is niet hetzelfde.

Procedure
Een verzoek tot scheiding van tafel en bed wordt ingediend bij de Rechtbank. De Rechtbank spreekt de scheiding van tafel en bed uit, en kan ook beslissingen nemen ten aanzien van de boedelverdeling, de kinderen en alimentatie.

Hebben jullie minderjarige kinderen? Dan moet (net zoals bij een echtscheiding) verplicht een ouderschapsplan worden opgesteld en ingediend bij de Rechtbank.

Vervolgens wordt de scheiding van tafel en bed ingeschreven het Huwelijksgoederenregister. Vanaf dat moment bent je gescheiden van tafel en bed.

Gevolgen
Scheiden van tafel en bed heeft grotendeels dezelfde gevolgen als een echtscheiding op een paar uitzonderingen na.

Wat zijn nu die belangrijkste verschillen met een echtscheiding?

  • Je blijft formeel gehuwd. Daardoor kun je in de toekomst ook niet hertrouwen (tenzij je de scheiding van tafel en bed alsnog omzet in een echtscheiding).
  • De opbouw van nabestaandenpensioen (partnerpensioen) blijft ook na de scheiding van tafel en bed voor elkaar doorlopen.

Een scheiding van tafel en bed op gemeenschappelijk verzoek is ook mogelijk. Het tarief en de procedure hiervoor is gelijk aan een gemeenschappelijke echtscheiding via ons kantoor, € 450,- per persoon all-in voor ons Pluspakket. Je kunt gebruik maken van het Basispakket, het Pluspakket of een van onze mediationpakketten. Klik hier om de pakketten te bekijken.

Heb je vragen over de scheiding van tafel en bed? Bel of mail ons vrijblijvend, of start een chat.